Jesenných inšpirácií nikdy nie je dostatok, tak vám opäť jednu prinášam i ja. Tentokrát s tekvicou, vďaka ktorej je rizoto nádherne žiarivé ako jesenné zubaté slniečko. Len nech nám ešte svieti, pretože mne sa ešte zimný kabát, šál a čiapka nosiť nechce, vám hej?
Receptov na krémové rizoto je síce na internete dosť, kedysi som pre vás aj jeden natočila a nájdete ho na mojom youtube tu.
Potrebujeme:
1 šálku ryže na rizoto (napr. Arborio)
1 šálku tekvicového pyré (recept tu)
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky tymiánu
2 šálky teplého vývaru prípadne viac (podľa potreby)
1 šálku bieleho vína (napr. Chardonnay)
gorgonzolu podľa chuti
parmezán podľa chuti (cca 70 g a viac)
olej na restovanie
soľ
korenie
Tento recept vznikol spontánne, keď mi zostalo tekvicové pyré z maslovej tekvice. Na druhý deň som z neho pripravila toto úžasné rizoto. Na oleji do sklovita opečieme nadrobno nasekanú cibuľu. Potom k nej pridáme 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky. Necháme zatiahnuť, zohrejeme si vývar. Do hrnca k cibuli a cesnaku pridáme Arborio ryžu a premiešame, aby sa opiekla. Zalejeme ju postupne vývarom a vínom, stále miešame, aby bola ryža neustále v tekutine. Keď sa tekutina vyparí, pridáme ďalšiu – teplý vývar a víno. Osolíme a okoreníme, pridáme nasekaný tymián.
Postupne prilievame obe tekutiny, kým nie je ryža mäkká, čo trvá asi 20 minút. Potom do rizota primiešame tekvicové pyré. To si pripravíme tak, že tekvicu (maslovú alebo aj hokkaido) upečieme a rozmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré. Pridáme ho k ryži, premiešame, zahrejeme a potom pridáme nastrúhaný parmezán (množstvo podľa chuti, ja som pridala cca 70 g). Premiešame, aby sa parmezán rozpustil a na záver pridáme gorgonzolu. Už nemiešame, odstavíme zo zdroja tepla a gorgonzolu necháme rozpustiť. Naservírujeme na tanier, ozdobíme ešte gorgonzolou, tymiánom a podávame.
Pridaj komentár