Po roku sú tu opät tie najkrajšie sviatky v roku – Vianoce 🙂 Aby ste ich prežili bez stresov a zbytočného prejedania, či priberania, ponúkam vám mojich 20 najobľúbenejších receptov na vianočné koláčiky. Tieto koláčiky sú zo špaldovej či pohánkovej múky, bez stužených pokrmových tukov, len s použitím pravého masla alebo kokosového oleja, so zdravými orechmi, kvalitnou čokoládou a kakaom. Niektoré z nich sú úplne bez múky, niektoré i bez cukru, či vajec. Verím, že si spomedzi nich vyberiete svojich favoritov 🙂 A aby som nezabudla – treba sa počas sviatkov aj hýbať. Na to nezabudnite ani vy 🙂 Prežite pokojné sviatky so svojimi milovanými 🙂
Recepty v tomto článku sú výberom z mojich kníh Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky, z kalendára Gazdinka 2017, z mojej FB stránky MOJE JEDLO a z blogu moje-jedlo.sk
MAKOVO CITRÓNOVÉ PEČIATKOVÉ SUŠIENKY
DOMÁCE PERNÍKOVÉ KORENIE
Potrebujeme:
Všetko, co vidíte na tanieriku – badián, škoricu (použila som mletú), klinčeky, muškátový oriešok (ten je predtým nastrúhaný na strúhadle) a aníz. Použili sme ponorný mixér s prídavnou miskou s nožom v tvare S a zvládol to. Výsledok je na lyžičke
DOMÁCI VANILKOVÝ LIKÉR Z BIELEJ ČOKOLÁDY
RAFAELKY A MEDOVNÍKOVÉ GUĽÔČKY
IHNEĎ MÄKKÉ FANTASTICKÉ ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY S KOKOSOVÝM CUKROM
Tieto medovníčky nemajú chybu. Okrem úžasnej chuti, ktorú dodáva práve cukor z kokosových kvetov, sú hneď mäkké. Ja budem určite ešte jednu dávku robiť a využijem ich ako ozdoby, či „salónky“ na stromček 🙂 Stačí íba červená stužka a Vianoce môžu začať
🙂
Potrebujeme:
125 g zmäknutého masla
80 g tekutého medu (ak máte med tuhý, treba ho na chvíľu vložiť do misky s horúcou vodou)
100 g pomletého cukru z kokosových kvetov
1 štamperlík rumu (alebo vody)
100 g bielej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička domáceho perníkového korenia
1 lyžička vínneho kameňa
Všetko spolu vymiešame a necháme do druhého dňa odležať na chladnom mieste. Na druhý deň cesto spracujeme na pomúčenej doske, ak je ešte treba, pridávame múku a vypracujeme bochník. Ten si môžeme rozdeliť na 2 časti a každú vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme na 180 stupňoch asi 5 minút, kým nie sú hnedé. Môžeme ozdobiť orechom alebo zdobiť bielkovou polevou.

CELOZRNNÉ MASLOVÉ SUŠIENKY
100 g masla
100 g práškového cukru
250 g hladkej celozrnnej múky (použila som špaldovú)
60 ml vody
lyžička prášku do pečiva
štipka soli
Postup:
Maslo, vodu, cukor a soľ dáme do kastrólika a zohrejeme, kým sa všetky suroviny nespoja. Necháme vychladnúť a zmiešame s múkou a práškom do pečiva. Vypracujeme hladkú masu, prikryjeme fóliou, aby nám cesto neobschlo a necháme na chladnom mieste odpočívať aspoň 2h. Potom cesto vykrajujeme podľa vlastnej fantázie, môžeme použiť vykrajovačky ako na medovníčky. Sušienky upečieme pri 170st. asi 10 minút (treba sledovať!). Môžeme ich aj zlepovať džemom.
RAW PERNÍKOVÉ GUĽÔČKY
Veľmi rýchle, jednoduché a zdravé, použiteľné aj ako základ do raw koláčika 🙂
Potrebujeme:
vlašské orechy
sušené figy
perníkové korenie
Orechy rozmixujeme na hrubšie kúsky, figy v tom istom mixéri rozmixujeme na kašu tiež, ak sú veľmi tvrdé, namočíme ich na 10 minút do vody a potom zlejeme. Všetko spolu zmiešame, pridáme perníkové korenie a vytvarujeme guľôčky.
BIELKOVO – MANDĽOVÉ SUŠIENKY
Zostalo Vám veľa bielkov? Neviete, čo s nimi? Ľahká pomoc 🙂
3 bielky
50 g kokosového cukru (alebo iného)
200 g mandľovej múky (mletých mandlí)
1/2 lyžičky vanilky
šťava z polovice citróna
kôra z polovice citróna
šťava z polovice mandarinky (nemusí byť)
celé mandle na ozdobu
Bielky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme mandlovú múku, vanilku, šťavu z citrusov, kôru z pomaranča a vymiešame. Lyžičkou robíme kôpky priamo na plech vystlaný papierom na pečenie, ozdobíme mandľou a pečieme pri teplote 150 stupňov asi 10-15 minút – sledujeme rúru.
CHIA VANILKOVÉ ROŽKY
Tento rok mi jeden druh vanilkových rožkov nestačí, tak som vymyslela druh nový – s chia semienkami 🙂 výborne chrumkajú pod zubami a práškový brezový cukor im dodáva chladivo-sladkú chuť. Vyskúšajte, sú krehké a lahodné, rozpis je na 1 plech.
Potrebujeme:
160 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
35 g práškového xylitolu (alebo práškového cukru)
1 lyžička bourbon vanilky v prášku
110 g zmäknutého masla
1 žĺtok
60 g mletých vlašských orechov
1 kopcovitá lyžica chia semienok
Na obalenie:
práškový xylitol (=brezový cukor) a bourbon vanilka v prášku
Postup je veľmi jednoduchý – všetky zložky ručne spojíme v jednu kopaktnú hmotu, z ktorej môžeme hneď tvarovať rožky. Ak sa nám s masou zle pracuje, dáme ju odpočívať do chladničky. Ja som s cestom robila hneď. Rožky ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme na 160 stupňoch asi 12 minút – pozorujeme a vyberáme z rúry akonáhle začnú ružovieť. Rožky necháme chvíľu vychladnúť, nepracujeme s nimi ihneď, pretože sú veľmi krehké a lámu sa. Zatiaľ si pripravíme misku s práškovým xylitolom a bourbon vanilkou. Vlažné rožky obaľujeme v tejto zmesi a uskladníme. Nezabudnime ochutnať
GUĽKY Z BEBE PUDINGU – NAŠE TRADIČNÉ RODINNÉ VIANOČNÉ BOHATSTVO
Potrebujeme:
100g masla
1 škatuľa Bebe pudingu
2-3 hrste mletých orechov
1 celé vajce (na 100% čerstvé)
100g práškového cukru (ja dávam menej, jeden rok som nedala vôbec)
1 lyžica rumu (aj viac, len pozor, aby nebolo cesto veľmi riedke)
kokos na obaľovanie
višne (ideálne namočené v alkohole)
Z mäkkého masla, bebe pudingu, orechov, vajíčka, cukru a rumu vypracujeme cesto. Tvarujeme guľôčky, do stredu každej dáme višňu a obalíme v kokose. Rýchle a chutné
NEODOLATEĽNÉ ŠUHAJDY (bez mlieka, bez múky, bez cukru)
Potrebujeme:
3 lyžice kokosového oleja
200 g čokolády s vysokým podielom kakaa
4 hrste čerstvo pomletých vlašských orechov
2 hrste hrozienok namočených vopred v kvalitnom rume
Hrozienka namočíme aspoň na 1 hodinu do rumu, orechy zomelieme.
Rum z hrozienok zlejeme a necháme si ho bokom, hrozienka rozmixujeme, zmiešame s orechmi a po častiach prilievame rum dovtedy, kým nemá zmes mierne lepivú, no stále dostatočne hustú konzistenciu.
Čokoládu spolu s kokosovým olejom rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Pripravíme si košíčky, na dno každého lyžicou nalejeme rozpustenú čokoládu, dáme trochu plnky, ktorú prstami vytvarujeme tak, aby mala rovný povrch a zalejeme ju opäť čokoládou. Môžeme ozdobiť orechom a dáme stuhnúť.
VANILKOVO-POMARANČOVÉ ROŽKY Z OVSENEJ MÚKY
Potrebujeme:
200g ovsenej múky
50g mandľovej múky
50g zmäknutého masla
50g kokosového oleja
70g cukru (z kokosových kvetov, xylitol alebo trstinový)
1 lyžička Bourbon vanilky
1vajce
kôra z 1 bio pomaranča
práškový cukor s Bourbon vanilkou na obalenie
Všetky suroviny spolu vymiešame do hladkého cesta, prikryjeme ho mikroténovým vreckom, aby neobschlo a necháme ho odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu, prípadne viac, cestu sa nič nestane. Cesto vyberieme z chladničky asi 30 minút pred tým, ako s ním chceme začneme pracovať. Z cesta opatrne odtrhávame menšie kúsky a tvarujeme z nich rožky. Rožky ukladáme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme na 180st. asi 10 minút, kým nie sú ružové. Čas pečenia je však len orientačný, záleží, aké hrubé rožky robíme a či sme mali rúru rozohriatu. Ešte horúce rožky obalíme v práškovom cukre zmiešanom s Bourbon vanilkou, preložíme do nádoby a necháme vychladnúť. Až potom pripravíme rožky na uskladnenie. Z uvedeného množstva surovín vyjdú asi 2 plechy rožkov.
VANILKOVÉ VENČEKY
Potrebujeme:
100 g ovsenej múky
100 g hladkej bielen špaldovej múky
100 g hladkej celozrnnej múky
80 g trstinového cukru
1 vajce
2 ks vanilkového cukru s bourbon vanilkou
kôra z polovice citróna
2 ks pudingu s pravou vanilkou (pudingový prášok)
200 g masla
100 g bieleho jogurtu
Všetko spolu vymiešame a naplníme vrecko s triskou. Ak vrecko použiť nechceme, môžeme si pomôcť lisom na cesnak, v tom prípade však nepoužijeme jogurt a cesto dáme stuhnúť do chladničky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Pečieme na 160 stupňoch asi 10 minút.
PERNÍČKY
160 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
160 g ovsenej múky
2 žĺtky
2 lyžičky domáceho perníkového korenia
100 g kokosového cukru
120 g zmäknutého masla
½ lyžičky vínneho kameňa (prášok do pečiva bez fosfátový)
práškový xylitol na poprášenie
Postup je veľmi jednoduchý – všetky suroviny spolu jednoducho vymiešame, tvarujeme guľôčky, ktoré v dlani mierne sploštíme a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňoch asi 10 minút, ešte teplé poprášime cukrom, necháme vychladnúť a uskladníme. Ak máme chuť, môžeme ich potrieť džemom, zlepiť a obaliť v čokoláde. Ak ste piekli pridlho a sú tvrdšie, stačí ich uskladniť spolu s prekrojeným jabĺčkom tak, ako pri medovníčkoch.
KREHUČKÉ LINECKÉ Z OVSENEJ MÚKY ZLEPOVANÉ RUMOVÝM DŽEMOM
Ľudia, toto je fakt pecka. Skúšala som len malú dávku, pre istotu, ale toto iste ešte do Vianoc raz upečiem! Neskutočne krehké, FAJNOVÉ 🙂 Poďme na recept. Z uvedenej dávky mi vyšiel 1 plech
Potrebujeme:
50 g zmäknutého masla
1 žĺtok
30 g zomletého cukru z kokosových kvetov (v mixéri na prach a preosiala som ho cez sitko)
½ balíčka citrónového cukru
½ lyžičky Bourbon vanilky
50 g ovsenej múky
50 g hladkej špaldovej múky (použila som bielu)
Na rumový džem potrebujeme:
obľúbený hustý najlepšie domáci džem – ja som dala slivkový
1 – 2 štamperlíky rumu
Postup je veľmi jednoduchý – všetky zložky spolu vymiešame do „gulôčky“ a necháme cesto odpočívať do druhého dňa. Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky v dostatočnom časovom predstihu a na pomúčenej doske vyvaľkáme na 4mm plát. Vykrajujeme želané tvary, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 5-7 minút. Kontrolujeme, aby nám nezhoreli 🙂 Potierame džemom, ktorý si vyrobíme nasledovne:
Do kastrólika dáme pohárik džemu, prilejeme za štamperlík – dva rumu a miešame, kým sa alkohol neodparí a džem opať nezhustne. Necháme vychladnúť, môžeme ho preložiť naspať do pohára a natierame ním vianočné pečivo alebo sa dá použiť aj na chlebík s maslom, či vianočku
4 Responses
Mychaela
80 g tekutého medu (ak máte med tuhý, treba ho na chvíľu vložiť do misky s horúcou vodou)
K tomuto bodu receptu chcem upozorniť na jednu vec: med sa NIKDY nezohrieva na viac ako 42’C, pretože sa znehodnocuje. (pečenie je sporné, minule som sa o tom bavila s otcom, včelárom, a nedospeli sme k jednoznačnému záveru)
moje.jedlo
áno, tiež som časom dospela k tomu, že med radšej nezahrievať, medovníčky pečiem raz ročne, to sa dá. A do čaju až po vychladnutí na teplotu, na ktorej sa dá piť 🙂
Majka
Prosum hľadám recept na jeden coko pernicek kolac
moje.jedlo
a ako by mal vyzerať, je to niečo z tohoto? http://moje-jedlo.sk/?s=pern%C3%ADk