Vždy som chcela mať recept na nejaký dobrý koláčik, ktorý vyzerá strááášne komplikovane a v skutočnosti je strááášne jednoduchý. Keď som vyberala recepty do mojej najnovšej knihy Recepty našich starých mám a natrafila som na tento recept, povedala som si, že to nedám. Pred roládami mám rešpekt, vždy sa mi lámu a spôsobujú mi vrásky na čele. Kamarátka, ktorá mi recept po svojej mame posunula sa však dušovala, že nech nebláznim, že je to veľmi jednoduché, že táto sa mi určite nezlomí a tak som sa dala nahovoriť. Takto vyzerá roláda na prvý šup od totálneho roládového odporcu, myslím, že moja túžba po dobrom a len na oko komplikovanom recepte je konečne naplnená. Vyskúšajte i vy túto jednoduchú a efektnú zamatovú roládu 🙂 Priam volá po slávnostných chvíľach, urobte si ju napríklad i na Vianoce 🙂
Na cesto potrebujeme:
6 vajec
5 PL cukru
½ lyžičky sódy bikarbóny
3 lyžičky kakaa
Na krém potrebujeme:
2 dcl mlieka
1 vajce
1 vanilkový cukor
3 lyžice polohrubej múky
250 g masla
6 PL práškového cukru
3 lyžičky kakaa
Postup:
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor, po jednom žĺtky, sódu bikarbónu a kakao. Vylejeme na vymastený nevysypaný plech alebo plech vystelieme papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňoch asi 10-15 minút. Potom roládu ešte teplú opatrne zavinieme, ak sme použili papier na pečenie, odstránime ho. Roládu necháme vychladnúť. Kým chladne, pripravíme si krém.
Z mlieka, vajíčka, vanilkového cukru a múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom do nej primiešame 1 celé maslo. Plnku rozdelíme na dve časti, prvú opatrne natrieme na vychladnutú a opatrne rozvinutú roládu, do druhej polovice primiešame cukor a kakao a natrieme na bielu časť. Natretý korpus stočíme naspäť do rolády a dáme zachladiť do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.
2 Responses
Lucia Takacova
Dobry den chcem sa opytat ked nemam polohrubu muku mozem dat hladku
moje.jedlo
neskúšala som to Lucka